Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.

Specjalność

HomeEducationSpecjalność

ANALITYKA I FIZYKOCHEMIA PROCESÓW I MATERIAŁÓW – ZAPRASZAMY!

Kierownik specjalności: dr inż. Lena Ruzik

POSZUKIWANY CHEMIK ANALITYK


SPECJALNOŚĆ: ANALITYKA I FIZYKOCHEMIA PROCESÓW I MATERIAŁÓW


KOMPETENTNA KADRA

NOWOCZESNE TECHNIKI BADAWCZE

UDZIAŁ W PROJEKTACH BADAWCZO-ROZWOJOWYCH

WYJAZDY ZAGRANICZNE

PRACE DYPLOMOWE UKIERUNKOWANE NA POTRZEBY RYNKU PRACY


SKIERUJ SWOJĄ KARIERĘ DO WŁAŚCIWEGO LABORATORIUM


Absolwenci Naszej specjalności znaleźli pracę w działach:

– badań i rozwoju

 – kontroli jakości

 – technologii produktów

 – analiz rutynowych

w laboratoriach firm:

– farmaceutycznych (Celon Pharma S.A., Grupa Adamed, Polfa Warszawa S.A.)

– kosmetycznych (Laboratorium Kosmetyczne Joanna, Procter & Gamble Polska, Avon Products, Oriflame Products, Vipera Cosmetics)

– chemii gospodarczej (Grupa Inco, Reckitt Benckiser i Colgate)

– przemysłu spożywczego (Grupa Żywiec, Grupa Danone, Nestle Polska S.A., Herbapol)

– innych gałęzi przemysłu chemicznego (Ciech S.A., InterMag)

oraz w instytutach badawczych:

– Państwowy Instytut Geologiczny

– Instytut Farmaceutyczny

– Instytut Biochemii i Biofizyki PAN

– Instytut Optyki Stosowanej

Semestr 1

        • Fizykochemia roztworów i równowag fazowych – dr inż. M. Królikowski (2h wykładu, 2h seminarium)

Semestr 2

        • Fizykochemia roztworów i równowag fazowych – dr inż. K. Paduszyński (2h wykładu, 1h projektu, 1h seminarium)
        • Laboratorium przeddyplomowe (15h)
        • Seminarium specjalnościowe (1h)
** wykłady obieralne

Semestr 3

        • Pracownia magisterska (12h laboratorium)
        • Seminarium dyplomowe (1h seminarium)

Katedra Chemii Analitycznej

        • Oznaczanie mikroelementów w produktach żywnościowych i suplementach diety, badanie ich specjacji (stosowane techniki: AAS, ICP OES, ICP MS, GC-ICP OES, SPME-ICP OES, HPLC ICP MS) – dr inż. Lena Ruzik
        • Wykorzystanie technik elektroforetycznych (elektroforezy kapilarnej i elektroforezy żelowej) do rozdzielania i identyfikacji składników produktów spożywczych i suplementów diety – dr inż. Iwona Głuch-Dela
  •  
        • Badanie mechanizmów transepidermalnego transportu metali i innych substancji znajdujących się w kosmetykach – dr inż. Norbert Obarski

Katedra Biotechnologii Medycznej

Zakład Chemii Fizycznej

18 marca (poniedziałek) od godziny 10:15 do 13:00 (3h) sala 350 B

19 marca (wtorek) od godziny 10:15 do 14:00 (4h) sala 45

20 marca (środa) od godziny 8:30 do 10:00 (2h) sala 213

20 maja (poniedziałek) od godziny 12:15 do 16:00 (4h) sala 45

21 maja (wtorek) od godziny 8:15 do 10:00 (2h) sala 320

 

Serwis naprawa skup laptopów i komputerów w Krakowie www.elektromatt.pl